Domov Hotel Ubytovanie Gastronómia Wellness Kongres Svadby Okolie Galéria Blog Kontakt

19.06.2019

Francúzsko na tanieri - Goût de France

20190325143259_bannergoutdefrance.jpg

Uplynulý štvrtok 21. marca 2019 sa v našom Hoteli Metropol**** v Spišskej Novej Vsi sa prvý krát konala nevšedná oslava francúzskej gastronómie pod záštitou francúzskeho veľvyslanectva.

„Chuť Francúzska – Goût de  France“

Svetový projekt! 

V rámci 5. ročníka projektu "Chuť Francúzska/Goût de France", ktorú inicioval francúzsky šéfkuchár Alain Ducasse a Ministerstvo zahraničných vecí a medzinárodného rozvoja Francúzska, vo štvrtok 21. marca 2019, v reštauráciách a na francúzskych veľvyslanectvách 150 krajín sa podávalo viac ako 3000 večerí „à la française“, s cieľom osláviť francúzsku gastronómiu. Podujatie sa každoročne koná v mesiaci marec, ktorý je venovaný frankofónii, oslave francúzskeho jazyka a kultúry. 

Šéfkuchári ponúkajú vo svojich reštauráciách francúzske menu spolu s tradičným francúzskym aperitívom, predjedlo, hlavné jedlo, francúzsky syr, dezert a francúzske vína. Francúzska kuchyňa je otvorená všetkým, počnúc malými bistrami až po veľké reštaurácie, s využitím čerstvých lokálnych surovín a s rešpektom k životnému prostrediu.

 

Aj na Slovenku sa večeralo po francúzsky!       

 Zúčastnilo sa desať slovenských reštaurácií medzi nimi aj tá naša hotelová reštaurácia. 

Ako to u nás prebiehalo ?

Pri slávnostne prestretých stoloch a príjemnej klavírnej hudbe sa v našej reštaurácii zišla 25 členná posádka hostí, ktorí sa nedočkavo tešili na pestrú výzvu francúzskych chutí.  Riaditeľka Hotela Metropol **** Mgr. Ivana Hrebenárová milými slovami uvítala ctených hostí, zapriala im Bon Appétit ! ,  a predala slovo ozajstným majstrom tohto večera. Nášmu šéfkuchárovi Petrovi Jarošovi  a someliérovi Miroslavovi Balážikovi, ktorí nielen predstavili Francúzsko na tanieri a v pohárikoch, ale aj sympaticky bavili hostí počas celého večera.

O výber lahodných francúzskych vín a prémiových francúzskych alkoholických nápojov sa postaral profesionálny someliér Miroslav Balážik z rodinného podniku Wine Expert.

Ako inak začať francúzsky večer než už tradičnou sabrážou výnimočného a originálneho francúzskeho šampanského z oblasti Champagne, kde sa o tieto cenné fľaše starostlivo starajú ešte tradičnou metódou striasania na drevených stojanoch. Tento slávnostný akt prebehol v podaní someliéra, ale vyskúšali si to aj hostia, ktorí to bravúrne zvládli. Hostia sa mohli dozvedieť viac  nielen o procesoch z výroby rôznych vín, ale aj zaujímavosti z francúzskych tradícii a histórie.

Ako vyzeralo Francúzsko na tanieri?

... no jednoznačne výborne, chutne proste na zjedenie ...

Tím nášho šéfkuchára Petra Jaroša odviedol bravúrne zvládnutú a vysoko kvalitnú prácu v oblasti gastronómie. Jedlo nielenže vyzeralo lákavo svojim vzhľadom, ale aj chutilo vynikajúco. Nechýbal ani tradičný francúzsky medzichod, teda „formage“ v podobe originálneho Camembertu so šalotkovým pudingom.

Presvedčte sa sami ...

good france fotogaleria.jpg

foto: FOTKALM.SK

 

Touto cestou v mene tímu Hotela Metropol **** by sme chceli poďakovať všetkým zúčastneným hosťom za skvelo vydarený  večer, ktorý by sa bez nich nekonal a zároveň dúfame, že všetkým chutilo a odniesli si so sebou malý kúsok francúzska.

Veríme, že nás navštívte pri nasledujúcich príležitostiach, gastronomických zážitkoch.

plagat gout de france.jpg

 

Okrem zúčastnených reštaurácií aj veľvyslanectvá Francúzska usporiadali 21. marca večeru na tému Chuť Francúzska. Veľvyslanec Francúzska na Slovensku, J.E.p. Christophe Léonzi, pozýval na večeru „à la française“ na Rezidencii Francúzska osobnosti slovenského politického a kultúrneho života. Viac informácií o celosvetom festivále na: https://sk.ambafrance.org/Gout-de-France-Good-France-aj-na-Slovensku-21-marec-2019

Zdieľať tento článok: