Domov Hotel Ubytovanie Gastronómia Wellness Kongres Svadby Okolie Galéria Blog Kontakt

25.05.2019

Košický kuchár je náš!

 

„ Košický kuchár je náš! “

Košický klub SZKC, Congress Hotel Centrum Košice, SOŠ J. Bocatia Košice, pod záštitou primátora mesta Košice Ing. Jaroslava Poláčeka organizovali súťaž Košický kuchár 2019 VI. JARNÚ GASTRONOMICKÚ VÝSTAVU JEDÁL A CUKRÁRENSKÝCH VÝROBKOV dňa 16.04.2019.

Súťaž bola vyhlásená v troch kategóriách a v kategórii Kuchár senior – profesionálni kuchári z hotelových a reštauračných zariadení sa stal absolútným víťazom náš šikovný Sous Chef Martin Petrík. 

 

"Som veľmi rád, že sa organizujú gastronomické súťaže, na ktorých sa dozviem stále niečo nové a kde my kuchári môžeme predviesť aj recepty menej poznané. Súťaže takéhoto druhu nám dávajú priestor na odprezentovanie vlastnej kreativity a nápadov,  ktoré sú hodnotené a oceňované porotou. Na tohtoročnej súťaži hlavnou témou bola príprava domácich cestovín. Nakoľko žijem v oblasti kde sú našimi obľúbenými cestovinami pirohy, tak som neváhal a nevšedne pripravil plnené pirohy s mletým mäsom,  paradajkovým tatarákom a kôprovou omáčkou. Moja špecialita bola síce podávaná na klasickom tanieri ale neklasicky servírovaná. Nakoľko pirohy samé o sebe nie sú na pohľad estetickým zážitkom, bolo potrebné pokrm oživiť a spestriť. K tomu mi bravúrne poslúžil červený paradajkový tatarák či fialkasté cibuľkové lupienky a samozrejme zelenkavé bylinky.

Ďalšou disciplínou boli dezerty, túto disciplínu mám veľmi rád. Cukrárenská tvorba je mi blízka a je veľmi kreatívna. Aby som porotu zaujal nielen celkovým vzhľadom ale aj výbornou chuťou, tak som si ako prvý dezert pripravil čokoládovú tartaletku, ktorej chuť doplnilo jahodové coulis  s nezvyčajným mätovým kaviárom. Druhým zaujímavým dezertom bola malinová tyčinka na pohľad nič výnimočné no bola podávaná s bryndzovou penou a sladko doladená bielou čokoládou.

Teší ma, že aj vďaka mojej práce sa môžem posúvať stále ďalej. V dnešnej dobe gastronómia je síce už veľmi prebádaná ale zároveň ponúka neustále nové a nové možnosti, kombinácie ktoré radi skúšame a hlavne degustujeme. Ďakujem všetkým za podporu a dúfam, že sa mi bude aj naďalej tak dobre dariť v gastronomických súťažiach ale aj v kuchyni nášho hotela. Držte mi palce Wink "

 

Martin Petrík, Sous Chef Hotela Metropol****



1.jpg

2.jpg